About me

My photo
Parit Buntar!, Penang, Malaysia
Bathroom singer,engineer to be,Bachelor of Polymers Engineering(USM),Ex-KMPPian (batch 2011/2012),Ex-SMK SBP(2006-2010), Kalau rasa plastik abadi jangan muncul depan aku. email: zara_madinah@yahoo.com.my

Thursday, 22 October 2015

#JejakaBerbajuUngu



When something amazing happens, he's the first one you want to tell.
He's not afraid to tell you when you are with the wrong guy.
He's the first one you call when things are going wrong.
He's the first one there when you need shoulder to cry on.
When you imagine your perfect guy, you think of him.
Your friends wonder why you aren't together yet.
He knows when things aren't right.
He is amazing in every single way.

And I just want to say,
Thank you for 6++ years of friendship. :)

R E A L   M A N   CAN'T   BE   STOLEN

AzimahYusoff

Wednesday, 9 September 2015

Salam Rindu.


I really want to be strong.
I really do.
I've built a wall around myself. Just to protect from more hurt and damage.
Dalam hidup ni segala jenis keputusan kita pernah buat.
Dan kadang keputusan tu kita fikir terbaik untuk kita dan sekeliling.
But sometimes, despite our good intentions, we make bad choices.
Bad choices yang akhirnya menjahanamkan diri kita dan orang yang kita selalu ada dengan kita tak kira apa pun yang jadi.
Aku percaya pilihan atau keputusan yang salah awalnya akan bawa aku to the right places.
Mungkin jauh lagi perjalanan kita.
Risiko itu besar.
Dan aku belum bersedia.
Maafkan aku lambat tersedar dari 'sakit yang panjang'.
Aku perlukan masa.
Semoga kau sentiasa dalam lindunganNya.
Aku akan cari bila aku bersedia. 
Cuma aku percaya,

R E A L   M A N   CAN'T   BE   STOLEN

I'm done here.

AzimahYusoff

Monday, 10 August 2015

Hold on.

Ujian.
Ujian itu untuk jiwa yang kental menerimanya.
Ujian yang menguji keupayaan kita untuk menerima sebenarnya mengajar kita untuk jadi manusia yang berjaya.
Berjaya tunduk kembali kepada Dia yang satu.
Berjaya kembali kepada Pencipta.
Berjaya ikhlaskan hati.
Benarlah janji Dia ujian itu untuk jiwa yang mampu menerimanya.
Bukan untuk membebankan tetapi untuk membuktikan kasih sayang Pencipta terhadap hambaNya.

Semoga kekal tabah sahabat.

AzimahYusoff

Thursday, 4 June 2015

Silence.


Dont take people for granted. No matter how much they love you, people get tired eventually.
Yup. Exactly.
People will get tired.
Sometimes it's better to keep silent than to tell others what you feel.
Because it hurts badly when you come to know that they can hear you. But cant understand.
Kejar apa yang perlu.
Tinggal apa yang sepatutnya.
What is meant to be will always find its way.
Someone yang kadang-kadang kita boleh text, give them a call pagi-pagi.
Kita ingat penting rupanya tak.



Saturday, 16 May 2015

Aturan.



Menyukai seseorang itu boleh bawa dua maksud, Satu, membahagiakan. Dua, menjahanamkan. Kau pilih.

Soal hati. Tak pernah sudah.
Kita yang leka dengan dunia.
Kita.
Bukan orang lain.
Kita.
AturanNya dah ada.

AzimahYusoff

Thursday, 7 May 2015

Pendosa Tanpa Noktah.

Assalamualaikum.
Masih jelas pertanyaan seorang hamba Allah ni.
"Kau rasa kau layak dengan orang baik macam dia?"
Tersentak.
Mulanya marah menguasai diri. Tapi bila fikir balik. Tak sungguh orang tak kata. :)
Mungkin aku yang kena belajar terima pendapat orang. Asyik nak ikut kepala angin sendiri susah jugak. 
Ntah.
Tak pernah terlintas pun layak. Sebab aku dan dia berjarak berbatu akhlaknya.
Aku masih baiki diri. Aku masih sendiri lawan nafsu di hati. Aku masih sendiri mencari apa yang perlu ada untuk "nanti".
Apa mungkin manusia pendosa macam aku layak dengan orang sebaik dia?

Masih banyak yang perlu di baiki. Terlalu banyak.
Lopong dosa merata.
Lopong keji penuh di dada.
Terlalu banyak. 

Azimah Yusoff

Tuesday, 21 April 2015

Tak Sempurna.

Assalamualaikum. :)

''Wahai orang-orang yang beriman! Mohonlah pertolongan dengan sabar dan shalat; sesungguhnya Allah adalah beserta  orang-orang yang sabar"
Al baqarah ayat 153

Mana mungkin aku yang penuh cacat cela ni sempurna. Dalam hidup ni kadang2 kita cuba penuhkan impian orang2 yang kita sayang tak kisah la keluarga takpun sahabat. Tapi kadang2 benda yang jadi luar kemampuan, luar pengetahuan, luar kuasa kita untuk elak. 

Tak semua orang akan sentiasa positive dengan kita. Sikit punya banyak orang yang punya hasad dengki ni sebenarnya. Kita sendiri pun kadang2 rasa dah tak mampu nak cari benda yang positive dari orang sekeliling kita. Hasad dengki, kianat. Kenapa wujud? Sebab kita manusia dan kita tak sempurna. 

Benda yang jadi luar kuasa aku. Luar kemampuan aku. Mana mampu aku elak. Bukan senang nak bagi orang puas dengan apa yang kita buat. Bukan senang nak biar diri sendiri kena benci sebab nak puaskan orang lain. Aku manusia. Aku manusia. Aku tak sempurna. 

Kecewa.
Masih ada yang berubah sebab benda yang tak pasti. 
Tak pernah fikir apa kesan dari perbuatan sendiri. Sungguh aku kecewa. 
Sedih boleh sembunyi dengan senyum. Kecewa?
Semoga hasad dengki dan pandangan buruk tentang aku bawa bahagia untuk kau. Selamanya. Sampai nafas terhenti. Aku tak pernah peduli. Cuma aku kecewa. 



Dunia kita tak sama dan takkan pernah sama.

Salam sayang,
AzimahYusoff
21 April 2015

Tuesday, 24 March 2015

Aku sakit.

Lain orang lain sakit dia.
Lain orang lain ujian dia.
Ya Tuhan.
Aku sakit. 
Benar.
Ikhlas itu payah.
Redha itu susah.

AzimahYusoff


Tuesday, 17 March 2015

The Power of Muhasabah

Assalamualaikum.
Kalau kita tengok balik perjalanan hidup kita dari dulu sampai sekarang. Kita boleh nampak perubahan dia. Sama ada makin baik atau kita ni sebenarnya makin tersasar dari objektif hidup kita. Tudiaaaaa. objektif. hahaha maksud aku matlamat hidup kita. As a muslim, for sure matlamat hidup kita adalah kehidupan selepas kematian. Kalau hidup kita semakin baik, bersyukurlah. Masih ramai yang tergapai-gapai cari jalan hidup depa sendiri. Kalau hidup kita macam dah tersasar, takkk paaaaa mehhh sama-sama kita buat U-turn balik. hehe Cuma diri kita ja tau kita ni sebenarnya kat level yang mana satu. :)

Dalam hidup kita ni kadang-kadang Allah SWT uji sikit dengan kehilangan, kesakitan, kerugian dan sebagainya. Allah SWT bukan tak sayang kita. Sebab sayang la kita ni di uji.

"Dan Kami menguji kamu dengan kesusahan dan kesenangan sebagai dugaan; dan kepada Kami-lah kamu semua akan dikembalikan"
(Surah Al-Anbiyaa’: ayat 35)

 "......Allah tidak memberati seseorang melainkan sesuai dengan (kekuatan) yg diberikan Allah kepadanya..."
(at-Thalaq : ayat 7)

kadang-kadang bila diuji ni baru kita sedar yang sebenarnya kita dah lama tinggal apa yang sepatutnya kita kena buat. Aku pun bukan la ustazah pilihan. Cumanya aku percaya setiap orang mesti nak baiki diri dia. Mesti nak up sikit level tu biaq dekat dengan Allah SWT. Nak lawan diri sendiri la benda paling susah nak buat. Tapi kita takk paa. Orang kata pelan-pelan kayuh. 
Aku di uji dengan kehilangan dan kesakitan sampai aku rasa terduduk. Mental breakdown. Tapi Allah SWT tunjuk sayang Dia melalui pelbagai cara. Cuma kita ni ja kadang-kadang tak perasaan.
Semoga Allah SWT memudahkan segala urusan kita. :)




AzimahYusoff