About me

My photo
Parit Buntar!, Penang, Malaysia
Bathroom singer,engineer to be,Bachelor of Polymers Engineering(USM),Ex-KMPPian (batch 2011/2012),Ex-SMK SBP(2006-2010), Kalau rasa plastik abadi jangan muncul depan aku. email: zara_madinah@yahoo.com.my

Saturday, 15 June 2013

Matrikulasi / STPM / Diploma

Assalamualaikum semua!
post kali ni untuk adik-adik yang dalam dilema nak masuk matrik/STPM/Diploma.Junior aku ramai sangat yang minta pendapat nak p matrik ka tak kalau dapat?ka nak sambung dip or STPM ja.hakaakk pahammm sebab dulu hakaaakk pun macam hampa jugak.Tak paaaa,mehh kita tengok satu-satu.Tapi aku cerita ni berdasarkan pengalaman dan pendapat aku laaa naaaa.

Matrikulasi :
 Aku pernah update pasal Kelebihan dan Kekurangan Matrikulasi dulu ~disini~ tak paaa..mehh aku cita secara ringkas pulak.Matrik ni ada dua program.Program Satu Tahun (PST) dan Program Dua Tahun (PDT).Apa beza depa?PST ni ada dua semester yang hampa memang betui2 kena strungle.Strungle bukan makna kata tak payah makan enjoy semua.Pastikan time management tu ok.Contohnya kelas mula dari pukul8 pagi sampai 5 petang.Balik kelas tu hampa rilex2 mandi,sembang riadah ka sampai isyak.Lepas isyak dalam pukul9 tu hampa buat tutorial@tengok balik hari ni belajaq apa sampai pukul12.Lepasss tu terus bommmm tido.Kalau hampa dapat kekalkan momentum macam ni InsyaAllah boleh score.Tapi aku dulu pun tak oke jugak time management.Main hentam ja.Ada mood study tak dak mood p kacau orang.haha untungnya dulu wifi kat KMPP tak ada sampai dalam bilik.jadi tak dak la duk tengok fb twitter semua. Untuk PDT pulak kira rilex sikit.Sebab ada 4 semester.belajaq pun tak susah sangat sebab belajar sikit-sikit berbanding PST.*tutorial=hostelwork*
Cabaran Matrikulasi:
 1)Hampa akan down bila tau banyak classmate hampa dari SBP,MRSM.Disebabkan dulu aku sekolah kampung ja bila time pkenalkan diri tu dah risau dah.Duk pikir boleh ka kita nak survive kat sini semua pandai2.Mau pulak budak2 SBP MRSM yang belagak.perghhh tapi hampa jangan risau.Depa pun nanti sama ja macam orang lain.
2)Hampa akan down bila hampa kena study banyak benda lepaihh tu tak paham.Ni benda biasa.Jangan terus biaq tak tau.P tanya pensyarah tak pun tanya kawan2 yang tau.
3)Untuk yang dapat Matrik (SECOND INTAKE) hampa akan ketinggalan 2bulan dari budak2 lain.Tapi hampa jangan risau.Pensyarah akan buat kelas tambahan untuk cover balik mana yang hampa tak belajar tu.Realitinya mungkin susah sikit mula-mula tu.Tapi kuatkan hati dan semangat

STPM:
Kami yang ex-matriculation ni memang saluteeeee,respect habes dengan budak2 STPM terutama yang ambek sains.Kualiti STPM sangat terbaik kalau nak dibandingkan dengan matrikulasi.Dekat U aku bila orang cakap dari matrik.Benda biasa ja.Tapi bila depa kata dari STPM semua kagum.Sebab STPM sgt la susah.Tapi yang aku dengar sekarang STPM pun dah buat sistem semester macam matrikulasi.Jadi senang la nak score.Kalau macam dulu belajar macam orang gila dua tahun baru exam.Sekarang ni belajar 6bulan dah exam.STPM pun aku rasa oke jugak.Sebab dengan sijil STPM boleh p cari kerja teruss.Kalau sijil matrikulasi tak boleh guna untuk cari kerja.Nampak tak kelebihan STPM kat sini? ^_^
cabaran STPM:
1)Orang kata mulut tempayan boleh tutup.Mulut manusia mana nk boleh tutup.Bagi aku ni cabaran yang paling besaq sekali.Orang sekeliling tambah2 orang2 tua depa kadang2 tak tau STPM ni student dia sangat berkualiti sebab tu depa pandang lekehh ja.Yang ambik STPM tu kena sabaq la.Buat betul2 tunjuk kat orang kampung hampa pun boleh masuk U aihhh.Biaq depa sengap sikit.haha
2)Cikgu mengajar kadang2 tu macam tak profesional.Terikut-ikut dengan emosi n etc sebab persekitaran kot.

Diploma:
Diploma setaraf dgn STPM.Tapi diploma 3tahun=6semester.Yang bagusnya diploma ni,kalau hampa tak mau sambung degree pun tak pa dah sebab diploma boleh minta kerja sesuai dengan kos yang hampa ambik.Contohnya ambik Diploma Kejuruteraan Mekanikal kat politeknik.Lepas habis diploma terus boleh p kilang minta kerja as a technician atau mana2 jawatan yg sesuai.Bagi yang memang target nak kahwin awai kerja awai.Aku sarankan buat diploma. ^_^

Konklusinya,kalau tanya aku antara 3 3 ni mana yang paling ok.Aku akan jawab Matrikulasi.Tapi dia sebenaqnya bergantung pada masing2.Macam aku cakap tadi la kalau target nak kerja & kawin awai pilih diploma.Kalau nk sambung sampai degree pilih matrikulasi.Kalau homesick nak dekat dengan rumah pilih STPM.Kadang-kadang orang pilih STPM sebab tak dapat tawaran.Takkk paaa.kot mana pun sama ja.Janji belajaq menuntut ilmu.Harta duit tak banyak tak pa biaq harta ilmu kita banyak ^_^

p/s:harap sikit sebanyak dapat membantu.Lusa wa sudah last paayyperrrrrrrrrrr.Welcome to senior club! :P
yang benar
cikcikedis

Thursday, 13 June 2013

tua sudah!

happy birthday to me!hahaha alhamdulillah dah 20tahun hidup dekat muka bumi Allah S.W.T yang luas ni.semoga diberi kesempatan untuk menambah baik amal ibadat, membalas budi ibu bapak,memanfaatkan ilmu yang di berikan.
ucapan tak rasmi:iponggg5 seketullllllllllll pleaaseeeeeeeeeeeeeeee!
yang benar
cikcikedis

Sunday, 2 June 2013

Dugaan..Dugaan



Assalamualaikum!
Wow..seminggu tak update blog! Dalam seminggu ni macam-macam jadi kat aku! Mula-mula printer jahanam.Ink tak detect lepas tu phone aku rosak tak boleh nak touch.Duk esok tu pulak helmet hilang kat dewan kuliah.Bab printer dgn fon tu aku boleh terima lagi.Bab helmet tu mmg aku hanginnn gila.Apa ke bodo orang yg curi tu.Dah nak exam pun mencuri lagi.Tak takut ka kepala berasap/tak boleh jawab exam ka?nak kata tak cerdik macam tak logik.Melayang RM40 gua.ceitttt! memang aku sumpah macam2 la.Menyusahkan orang betoiiiii.Kalau dapat mau jijak2 ja kepala orang lagu tu.

Tapi ada yang lagi best ni.Malam khamis tu aku baru habis exam practice engineering,aku pun terus balik bilik sebab nak tido letih.Tiba-tiba kawan dari aras bawah kol. 

Kawan: Cici ada barang yang tak daftar tak?bawak sorok cepat ada spotcheck!nanti depa rampas.
Aku: haaa??spotcheck kejadah apa pulak?
Kawan: tak tau.tapi kat block laki dah kena!

Oke.aku bawa pembakar roti,printer,serika n laptop.Yang best tu semua aku tak daftar.kahkah
Secara logiknya kalau kena cekup kena denda RM50 untuk 1 barang.RM50X4=RM200. Disebabkan aku bukan anak orang kaya aku pun bawak lari semua barang dengan roommate.Depa pun sama ja macam aku tak daftar jugak.Bayangkan la usung semua benda tu turun bawah lari macam orang gila.Wa rasa macam pelarian bebb! Nasib baik bf roommate aku ada kereta.Kami pun simpan la semua barang dalam kereta dia.phewwwww aku kira oke la boleh sorok dalam kereta.Budak cina bawak sorok barang naik basikal.hahahaha yang best tu dah sampai bawah baru roommate tegoq.
“ima..ima pakai baju tido”.malunyaaaaaaaaaaaaa!nampak x aku punya gabra sampai tak pikiaq dah pakai baju apa.Pakai tudung terus lari ja.hahaha

Dah habis sorok barang tu kami pun naik.Tunggu punya tunggu xdak jugak orang mai bt spotcheck.Rupanya dah lama habes!depa buat sampai aras2 ja!aku duk aras3.hampeeehhh
Aku terpikir jugak.Kira bodo jugak aku ni boleh ja aku buh barang dalam loker,kunci lepas tu keluar la p mana-mana.hadoiiiiiiiiii dah naik baru tpikir.memang zzzzZZZzzzz!epic fail!

p/s:dugaan2..sabarrrr!


yang benar
cikcikedis