About me

My photo
Parit Buntar!, Penang, Malaysia
Bathroom singer,engineer to be,Bachelor of Polymers Engineering(USM),Ex-KMPPian (batch 2011/2012),Ex-SMK SBP(2006-2010), Kalau rasa plastik abadi jangan muncul depan aku. email: zara_madinah@yahoo.com.my

Friday, 21 September 2012

Bermula Disini!



Assamualaikum! Hmmm tak sangka kan dah 4minggu aku jadi MAHASISWI IPTA.Nampak senang tapi sebenarnya susah,beban,berat hati semua ada. *tak kan aku homesick kot.tak cun la macam ni :’)* aku pun tak tau la.aku rasa macam tak boleh nak paham semua benda.Lecturer kat sini semua berdiri depan laptop cakap ja.Yang tak tahan calculus(math) ajar formula ja then ada test.Sah2 la aku dapat kosong!!haishhhh..serabut sangat sekarang.Lepas ni lagi banyak kerja + quiz.Kadang2 aku rasa macam tak mampu dah nak bohong semua orang yang aku sebenarnya dah patah semangat!bukan senang nak belakon depan orang kita happy,ok padahal sebaliknya.Aku sendiri pun tak tau apa yang akan jadi dalam hidup aku lepas ni!

“YA ALLAH,kau mudahkanlah urusan hambaMu ini.sesungguhnya hanya Engkau yang Maha Mengetahui yang telah terjadi,yang sedang terjadi dan yang akan terjadi.Tetapkanlah didada ku ini dengan semangat untuk berjuang demi bangsa dan agamaMu.YA ALLAH,bantulah perjalanan hidupku YA ALLAH sesungguhnya aku serahkan segala-galanya kepadaMu.aku pasrah & redho dengan apa yang akan berlaku.Engkau jadikanlah aku hamba yang sentiasa redho dengan apa yang Engkau berikan.aku mohon YA ALLAH”

P/S:MENITISKAN AIR MATA KETIKA ENTRY INI DI TULIS.SANGAT2 RASA TERTEKAN!



yang benar
cikcikedis



Kem Pimpin Siswa USM



Assalamualaikum semua..hari tu cerita pasal orientasi kan?sekarang nak cerita aku p kem pulak..Dengaq memang macam tak logic budak U kena p kem kan?tapi kami budak USM yg cekal kena p..muahaha *cekal la sangat hari2 teriak* lepas ja habis makan malam minggu orientasi depa panggil suruh p beratuq amek baju.Tengok stail kedengki gila dengan aku.Baru nak santai2 kenyang perut suka hati depa hancurkan semuanya.haha ayat orang gila!



dapat baju,cap,beg travel! semua free!!


Kem ni special untuk budak Usm sahaja sebab depa nak melahirkan pelajar yang tahan dari segi fizikal & mental + tahan maki..muahaha serius aku tak suka kem2 macam ni.Stail denda gila-gila punya! Trademark kem komander aku “jika anda dongak ke atas nampak langit,pergerakan anda haruslah BERLARI!” nampak tak seksanya hidup aku duk dalam hutan 2 kot mana pun berlari.nampak tak permainan depa? :’) aku dapat KEM CINTA ALAM KELIMAT,SG SIPUT (U) PERAK *sila google utk maklumat lanjut hoho*


Hari pertama:Mula2 sampai semua seronok coz  tempat 2 cantik gila.Ada sungai,nak masuk kem 2 kena lalu titi gantung dalam 8meter ada kot.Mula naik 2 melelong2 jugak la.Rasa dia macam mabuk laut 2..perghhh terbaikkkk kan? Dah sampai2 tu depa bagi rilex dulu makan enjoy cari kawan then solat.Haaa..solat kena jamak sebab depa Cuma provide masa solat zuhur ja..kalau tak jamak memang tak dan nak solat.Dah habes semua 2 depa bagi group n company.

mula-mula sampai

pelantikan Along & Angah

Lepas ja dah berbedak semua,kami kena pasang khemah sendiri.gue ulangi ya SENDIRI! Tak pernah dalam sejarah hidup aku pasang khemah.Dah la tu,khemah aku paling jauh+ selang 2tapak dari khemah laki!time ni aku risau dah.takut jadi apa2 yg tak baik dah la duduk hujung sekali. *khemah aku paling buruk..sikit lagi nak roboh* malam 2 main game macam2 sampai 1am.Aku dgn budak2 khemah aku seronok la p mandi semua sebab memang tak mandi 1 hari.Elok pukul2am siren bunyi sebab ada jungle tracking.aku sesat kot dalam hutan nasib baik fasi jumpa kami balik.Mula2 masuk hutan serius badan aku jadi ringan sebab kaleh2 tepi nampak kubur..hahaha kubur beb! Sapa tak takut..jungle tracking ni habes 6.30am.Then, kena kumpul balik pukul 7.00am.What the fish!

tengah gali lubang nak letak serbuk apa ntah

Get Ready for jungle tracking!



Hari kedua:Pagi 2 semua kena buat senaman + sarapan pagi.Senaman pun serupa tarian moden seksa nak mampus kena ikut.AKtiviti dalam kumpulan (games,masak,sembelih ayam sendiri) petang 2 pulak kena explorace dalam hutan 2.ada 6 check point!
1st:kena makan bubur yang masin sesangat + kopi bercampur kicap pekat.
2nd:kena selup tangan dalam bekas msteri.aku kira bertuah sebab terpilih untuk selup tangan dalam 2.*&%^!! Dalam bekas 2 ada katak 10 ekor,perut ayam,bangkai ayam,daun,ranting.Memang jerit gila2 la.aku dah la geli sikit bab2 macam ni
3rd:cabut rumput kubur!
4th:rempuh halangan
#yang lain tak dan buat!hahaha
Malam 2 pulak kena buat persembahan.Ala-ala malam kebudayaan la.Sapa buat tak best kena tolak masuk sungai tepat 12am! Group aku ok gak kami terselamat!! Oh yeaaahhhh


kena denda! :)
malam kebudayaan!

Hari ketiga:di sebabkan malam 1st tak tidoq.kami semua jadi longlai ketua kem marah sangat tengok orang lembik.dia denda macam2 eg:lompat bintang berpuluh kali (3 kali lompat baru kira 1),push up sebelah tangan,ukur padang (berguling kat padang max:20glingx5kali buat) time ukur padang memang ramai yang muntah.pening kot!last sekali balikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!

push up! sebelah tangan beb!

ukur padang!
Along = Penghulu yang rancak!
bahagia ja muka!excited nak balik..muahaha

p/s:aku sebenarnya tak suka sangat cara depa conduct kem ni.masa aktiviti banyak tapi masa solat tak da.pelik minggu orientasi pun sama jugak macam 2.aku rasa tak salah depa bagi ruang untuk solat lebih sikit.tak guna bijak pandai kalau tinggal agama.sekian! 


yang benar
cikcikedis



Wednesday, 12 September 2012

Orientasi Universiti Sains Malaysia (USM)

Assalamualaikum.. :D

sebenarnya dah dekat seminggu aku dah habis orientasi tapi biasa la hidup bermasyarakat memang busy muehehehe.. uhhh aku daftar 1hb september..haa time ni dah mula la hidup sengsara aku..


1hb (menangis): aku beratur punya panjang sebab mai lambat untuk daftar asrama then baru nak bernafas senior minta semua turun kat cafe sebab ada taklimat kat DU..serius jauh nak mampus DU 2..melecek teruk jugak la kaki aku..rush gila time ni dengan tempat pun tak tau kat mana senior macam dot2 ja..geram betoi aku tengok depa. Kalau masa jalan or makan depa suruh cepat2 tak pa jugak ni masa solat pun suruh cepat. Aku sendiri pelik masa mula2 masuk orientasi 2.Sayang sungguh bijak pandai tapi waktu solat pun tak mau bagi. Ada ka patut bagi 15min ja waktu solat. Dah la ramai orang stail tak pikir langsung. uhhh malam 2 depa lepas pukul1pagi sebab kami nyanyi lagu negaraku & lagu USM slow + tak semangat.. Dalam hati memang terbakaq la 

2hb (menangis):pagi2 buta dalam 5lebih dah kena berkumpul kat cafe sebab nak p pusat islam.time ni memang ngantuk gila la.Jalan pun mata duk pejam lagi.Hari ni penuh dengan taklimat! serius bosan!

3hb(menangis):sama jugak.. penuh dengan taklimat. time ni budak2 1year memang ambek kesempatan tidoq sepuas-puasnya la.haha ngantuk gila babi kot! opsss khinzier la sopan sikit muehehe

 4hb (ok sikit):macam biasa..pagi2 dah kumpul nak p DK pulak. Macam hareee aku lewat seminit ja kena duk depan semua orang then nyanyi lagu USM kuat2..dalam hati jangan tanya la pasai pa meluat dengan fasi 2..memang tak suka gila la orientasi kat sini. fasi semua stail duk hamun orang ja. tak pikir hati orang lain langsung.sampai ja kat DK kami kena nyanyi lagu negaraku dari 9am-12am *what the fishh!* sementara duk tunggu orang buat matrik card + pendaftaran kat pusat pengajian. serius meluat kat ketua fasi 2 * abg zul azmy! * mulut dah la macam apa ja..stail malukan orang depan2 punya

5hb (tabah dengan apa yang ada):hari ni hari bersama pusat pengajian (school). Dekan pun otak jenis gila2 punya.siap ajak main belon ikat kat kaki lagi haha.Dah 2 siap kata lagi kalau lupa sangat pangkat dia panggil pakcik pun tak pa.jangan cakap aku hang sudah.muahaha paling best depa sedia makanan..lapaq kot dah berapa hari tak dan makan.Program dengan school memang sempoi la hilang stres dengan fasi.Lepas 2,lawatan ke perpustakaan. Serius 1 kejadah apa pun aku tak paham deme ni kata apa..muahaha staf yang explain 2 pun cakap slow sangat dah la aku tak cukup tido ngantuk..silap dia la kan..

6hb (enjoy!):pagi2 buta kena bkumpul sebab ada explorace.memang aku meluat la mesti kena buat bukan-bukan punya.semua ada 7 games..
1st:kutip cokelat dalam tepung..coiiii tetelan tepung kot!ee yakkkk!
2nd:combine tapak tangan dengan kawan then buh air pastu buh dalam botoi.botoi 2 pulak sorang kena letak atas kepala.memang lencun la kawan 2..haha
3rd: kena pas getah guna straw dari mulut ke mulut.ceit!!
4th:kena pusing 10kali then bawak bola guna kaki lalu kat cone.memang ada yang muntah monggek
la.pening duk pusing.yang jatuh teduduk pun ada..muahahaha aku terlepas dari games ni sebab duk belakang + masa habes..
5th: apungkan klip kertas dalam air.tak best pun game ni..muehehehe
6th:cari bendera malaysia! masa ni memang dahaga gila..rasa sikit lagi nak pengsan dah
7th:kena lari dalm lumpur.uishhhh aku ni dah la kasut sport ada seketui ja.fasi 2 paksa jugak..mau tak mau kena jugak la..hareee betoi.. rasa nak sepak buang ja depa 2..jenis buat aktiviti gila2 punya..kami yang 1st year ni memang tak da pilihan la kan..

dah habes explorace kami ada latihan untuk makan malam penutup majlis orientasi.masa ni memang tak pikiaq apa dah kira nak bagi habes cepat2 ja orientasi ni..serabut perut aku.muahaha petang 2 pulak ada walkrobik dengan dekan2 semua. time ni ja la rasa santai sikit pun.then malam 2 pulak majlis makan malam. malam ni aku kenai la jugak 2 3 orang kawan baru psssttttt aku makan kat meja vvip tau hahaha serius terasa istimewanya gueeee! *end of penyeksaan pelajar baru *

p/s:aku letih gila masa ni..tapi nak buat macam mana kan bersabar ja la..banyak lagi aktiviti sebenarnya eg:majlis sambutan siswa,bersama pemimpin,taklimat berpuluh2..tapi semua 2 aku tido..muahaha so tak cerita la.. luv u polymers engineering! :')

yang benar
cikcikedis