About me

My photo
Parit Buntar!, Penang, Malaysia
Bathroom singer,engineer to be,Bachelor of Polymers Engineering(USM),Ex-KMPPian (batch 2011/2012),Ex-SMK SBP(2006-2010), Kalau rasa plastik abadi jangan muncul depan aku. email: zara_madinah@yahoo.com.my

Friday, 11 May 2012

Kekurangan & Kelebihan Matrikulasi

Assalamualaikum semua..
entry pg ni khas utk my junior yang still keliru tentang MATRIK..di sini aku nak tegaskan jangan la tolak matrik atas alasan 'RISIKO TINGGI'..hye guys belajar p la setinggi mana pun semua ada risiko yang sendiri.Kalau pilih STPM yang sekolah sebelah rumah hampa tu pun ada risiki.cikgu sekolah aku pernah cakap "matrik life is like perJUDI your nasib".mmg 2 hakikat dia tapi semua 2 atas usaha kita.kalau rajin belajar,time management oke..selamat! Matrik ni lebih kurang asasi.Cuma asasi lagi banyak kelebihan sebab depa dah didedahkan dengan cara dan budaya U.


KELEBIHAN MATRIKULASI:


  • FAST TRACK~sijil matrikulasi is like a ticket dalam fast track untuk buat degree..pelajar yang minat nak sambung belajar sampai degree ak sarankan terima la tawaran matrik 2.Kalau target nak kerja & kawin awai ambik diploma.oke bayangkan masuk matrik setahun..then next year sambung degree (program degree mgkin dalam 3@4 tahun) 1+3@4=4@5tahun *cepatkan compare 2 diploma n stpm yang mungkin    makan masa 6@7 tahun*
  • KEHIDUPAN DEKAT U TERURUS~secara practicalnya aku dari 1sem aku masuk u ni.Budak matrik lebih senang nak sesuaikan diri.1st year memang tenat sikit sebab kena belajar banyak benda.Bila belajar banyak kelas pun mesti banyak jugak.Logik la kan? Roommate aku budak asasi.masa mula2 masuk dia complain kelas awal sangat la apa la.Masa asasi kelas habis awal pun pukul10.See,matrik student dah biasa bangun awal!jadi tak dak la baloq liat nak p kelas.
  • ADA ELAUN~bagi aku yang dari keluarga sederhana ni..ni la reason kenapa aku pilih matrik.Kira budak matrik ni dapat full sponsor dr goverment la.Tempat tinggal,electric,air semua tak yah pikir. Di tanggung sepenuhnya..makanan je la korang kena beli.*makan pun kerajaan nak support lebih arr tu..*tak silap aku elaun untuk budak matrik batch 2012/2013 dh naik sebulan RM400..time aku sebulan RM250 je..ceit!! BTW bagi sape2 yang dapat KOLEJ MARA..duit elaun 2 akan di beri dalam bentuk makanan setiap hari 6kali kot..mungkin dlm RM100 je diorg bank in..matrik lain mmg semua akan masuk dalam bank korg *enjoy lerr mike semueee*


KEKURANGAN MATRIK:
  • SIJIL TAK LAKU~wink3..sijil matrikulasi tak laku untuk cari kerja..dapat la 4.00 pun..boooo layannnnn..macam aku cakap td la..matrikulasi untuk student yang nak sambung belajar sampai degree..
  • KENA STRUGGLE~  Yezzza, kat matrik memang kena struggle. Sebab jadual sangat pack. In average pukul 8.00 pagi sampai 5 petang non stop class lecture dan lab ada la rehat 1-2 jam tu. Bergantung pada jadual.Macam aku dulu hari rabu ja kot yang balik pukul3.Hari lain semua balik pukul5!Letih tu letih la.tapi kena kuat! :)
  • SOFT SKILL kurang, bermaksud tidak di dedahkan dengan dunia pekerjaan sebenar. Its based on exam oriented, and theory and amali in case kalau amek sains,.Bila dah masuk u kebanyakkn budak2 matrik kegapai-gapai.Sebab kat u lebih banyak application bukan exam oriented.Sebagai contoh,masa lecturer ajar lain yang masuk exam yang lain.Kadang2 tu tak dak dalam nota pun.sebab tu ramai yang kecundang jugak masa awai-awai sem

p/s:kelebihan kadang2 boleh jadi kekurangan..kekurangan kadang2 boleh jadi kelebihan..so pikir baik2..Trust me,I'm engineer.kahkahkah kpd yang dpat KMPP..selamat berbahagia dgn mrCHARLIE..*KMPP BEST
-kindly contact me at nurazimah9@gmail.com if you have something to ask!- Nak explain semua kat sini sampai lusa tak habes.haha *new :matrikulas/stpm/diploma


with love,
cikcikedis


No comments:

Post a Comment