About me

My photo
Parit Buntar!, Penang, Malaysia
Bathroom singer,engineer to be,Bachelor of Polymers Engineering(USM),Ex-KMPPian (batch 2011/2012),Ex-SMK SBP(2006-2010), Kalau rasa plastik abadi jangan muncul depan aku. email: zara_madinah@yahoo.com.my

Sunday, 5 February 2012

Dia..

Look into my eyes, you will see
What you mean to me
Search your heart, search your soul
And when you find me there you'll search no more

Don't tell me it's not worth tryin' for
You can't tell me it's not worth dyin' for
You know it's true
Everything I do, I do it for you...








yang benar,
cikcikedis

Usah Pentingkan Diri Sendiri

Assalamualaikum..
aku mulakan entry kali ni dgn hadis (sumber dari JABATAN KEMAJUAN ISLAM MALAYSIA)

Hadith :
Dari Abu Hurairah r.a. katanya: “Bersabda Rasulullah SAW: “ Tiga macam orang bukan saja tidak akan mendapat layanan dan ampunan pada hari kiamat kelak, bahkan akan mendapat seksa yang pedih, iaitu seorang yang mempunyai kelebihan air di tengah padang pasir, sedangkan ia tidak mahu memberikannya kepada orang yang kehausan, seorang yang menjajakan barang dagangannya sesudah lewat waktu Asar sambil bersumpah dusta bahawa pokoknya sekian-sekian dan dipercayai oleh si pembeli dan seorang lagi yang membai’at pemimpin hanya untuk maksud manfaat keduniaan; apabila kelak maksudnya tercapai, ia patuh dan jika tidak, ia mungkir (berpaling tadah).”
(Muslim)





Huraian
Jujur dan telus adalah sifat yang datang dari dalam jiwa insan yang beriman. Orang-orang yang selalu mementingkan dirinya tidak akan memikirkan kepentingan orang lain sebaliknya akan sanggup berbuat apa sahaja asalkan hajatnya tercapai. Dalam hal ini kehidupan kita bukanlah bersandarkan kehendak hawa nafsu tetapi ia perlu kepada semangat kekitaan dan kasih sayang yang mengenepikan segala unsur peribadi yang menjadikan seseorang itu lupa diri dan lupa saudara. Seharusnya apa sahaja yang dilakukan hendaklah bermula dari niat yang betul dan ikhlas. Kedua-dua sifat tersebut menentukan sejauhmanakah kita bepegang pada prinsip walaupun di akhirnya kita terpaksa berkorban.


Okehhh..nk tau kenapa aku letak title "Usah Pentingkan Diri Sendiri"?? nak di pendek kn crta..budak2 kelas aku skrg sibuk dgn reseach bi..apa yg km kena buat??hmmm dia mcm kaji selidik dlm kalangan budak2 KMPP..group aku pun pilh la tajuk 'THE CHOOSEN UNIVERSITY AMONG KMPP STUDENTS"..Yg buat aku sakit hati sgt 2 sbb dpt team yg penting diri..ya..mmg semua manusia x sempurna tp bertimabang rasa la dgn keadaan org lain..hmm kali ny pensyarah BI sendiri yang tntukan group utk bt reseacrh ni..Kami kena bt research+hantar report kt lecturer+present depan kelas..nk di jadikan crita aku dpt 1 kmpulan dgn org yg aku x suka *xbenci dia okeeehh cuma x ska prgai dia*..selalunya aku akn 1 kumpulan dgn NUR HAFIZ ZARIQ 2..nth mcm mn kali ny xdpt 1 kumplan..bebalik pada or yg aku x suka 2 nama dia ermmmm kita panggil M ja la *dia lelaki okehh*..Ramai jgk kwn kelas ckp x boleh buat krja dgn M ni..idea kita 1 pun dia x terima semua kena guna idea dia..oke fine pasal idea aku x kisah..ny ckap pandai nuhh nihhh tp dia nk tulis pun x maw..pagi2 buta dh hntar msg


M: "ak nk kau bt semua report 2..kau kan pandai jadi kau je la yang buat..kertas guideline yg teacher bg kau simpan kn?kau simpan kertas 2 sbb kau nk buat kan..ikut ja bende 2" 

aku: "apa plak ini..mn teamwork nye??"

M:"kan kau yg simpan kertas guideline report tu"

aku:"mmg ak simpan..tp ak xtw nk buat mcm mn..isi x da..soalan research x buat lg tiba2 nk buat report"

M:"kalau x nak buat lain kali jgn simpan kertas guideline 2"

aku: $#@&*!$%#!!!!*ari 2 mati2 dia xmau simpan*

*ini baru sikit ja..
perasaan aku bila bca msg dia??mcm nk sepak2 tumbuk2 ja mulut dia..maw ja aku balas "kau nak aku bg maksud teamwork dlm kamus dewan bahasa ka dictionary oxford??" haha..betul la cakap classmate yg lain dia ni mmg mnyakitkan hati,ckp pndai buat krja xnk..tau la pandai x payah bodoh sombong sangat..
 Haji Mohd Fadzilah Kamsah ada ckp:

Maksud BODOH SOMBONG: "Orang bodoh tak semestinya sombong. Tapi orang sombong PASTI bodoh" 

kpd M..pikir2 kn dan selamat beramal ye


p/s:walaupun ni 1st time aku buat kerja dgn dia..tp jgn harap la dia boleh buli aku!



Yang benar,
cikcikedis