About me

My photo
Parit Buntar!, Penang, Malaysia
Bathroom singer,engineer to be,Bachelor of Polymers Engineering(USM),Ex-KMPPian (batch 2011/2012),Ex-SMK SBP(2006-2010), Kalau rasa plastik abadi jangan muncul depan aku. email: zara_madinah@yahoo.com.my

Monday, 24 December 2012

USM STYLE!

Assalamualaikum semua!

Alhamdulillah aku dah habis minggu p&p.Sekarang tengah study week! Nikmat cuti tu subhanaAllah.Baru nak merasa rehat.Haha Macam besa waktu yang ada di gunakan untuk tido belajar.Roommate aku sampai cakap "ima, belajar la sikit risau tengok ima asyik tido ja".muehehe
Kesian jugak kat dia duk kejut aku banyak kali.Mata aku ni yang degil nak jugak pejam! Roommate sorang lagi outing 4 hari berturut-turut.Jelesnya hakuu.Aku ni nak p mana-mana kena tebai muka p pinjam moto kawan.Ada yang jenis tak kisah tu tak pa la.Ni ada yang style buat muka minta penampaq.Tau la aku pinjam moto dia pun tak payah la buat muka.cehhh

Gua dah setting tempat gua as study week mood! tp tak dapat2 jugak mood tu.alahaaaaiii sekarang ni pun gua tengh mencari lagi :P


yang benar
cikcikedis

Saturday, 22 December 2012

Tepuk Dada Tanya Iman

Assalamualaikum.
Aku masih dalam keadaan terkejut ni! tadi aku saja tengok fb kawan-kawan sekolah dulu.Dalam banyak-banyak tu ada sorang dua yang meruntun qalbu aku.Aku bukan nak dedahkan aib depa cuma aku rasa terkejut sebab sorang kawan perempuan aku dah pakai tatu kat tangan.Tatu naga.Dulu dia ok baik tak pernah buat masalah.Sorang lagi kerja kat kelab.Ya Allah, maafkan aku kerana tidak mampu menjadi kawan yang baik untuk membimbing mereka.Menitik air mata aku bila tengok semua berubah.Aku percaya manusia boleh berubah jika diberi peluang dan ruang.

ungkapan aku untuk kamu ya sahabat:
"Jadilah kamu seorang yang matang.Yang mampu disegani dan hormati.
Tamatlah pada sikap yang ingin bergembira kerana ia bakal mengundang kesedihan kelak.
Ya ALLAH ingatkanlah kami agar tidak terus lalai"
 
  
semoga kita di beri hidayah dan peluang untuk membetulkan segala kesalahan



p/s:mungkin aku patut cuba jadi kawan yang lebih baik

yang benar
cikcikedis

 

Thursday, 20 December 2012

Test Punya Cerita!

Assalamualaikum! :D

hari ni boleh di kategori hari yang tak dak luck! haha oke..hari ni aku ada test material engineering.Semua ada 10 bab.Disebabkan emosi aku tak stabil malam tu aku cuma baca 2bab ja.Secara logiknya, nak p jawab menatang apa kannn?aku co0l lagi.Pagi tadi pulak aku tlewat bangun.haissshhh tempat yang aku nak p jawab test tu dalam 3km dari desa aku dan yang lagi best aku seorang PENJALAN KAKI yang terhormat! masa duk jalan macam ribut jumpa la sorang budak kuliah aku ni.Kami pun jalan dengan suka hati + gosip macam-macam.Elok-elok sampai dekat dewan utama tiba-tiba dengar orang duk jerkah-jerkah lepas tu dia cakap "saya akan kunci pintu sekarang,sapa lewat jangan harap boleh masuk jawab test". Tak sampai 30seconds lepas dia cakap dengaq bunyi orang kunci pintu dari dalam.Aku dengan kawan kuliah tu lari p pintu paling hujung terus lompat masuk!hahahaha

lompat-lompat ja masuk lecturer dah tunggu depan  pintu sambil geleng kepala aku pun mahaaaaappppppp Dr..tak sengaja nak lewat! muehehehe di sebabkan aku lewat.Aku dapat tempat paling depan! peeewiiitt cabaran weh aku baru duk bajet nak tiru.Yang jaga test tu pun skema gila duk pusing depan belakang kiri kanan aku.Nak minta tolong orang sebelah pun tak boleh!dah la aku baca 2bab ja.Tu pun bukan ingat semua.aiseyyyy! macam teruk ja future gua. wish me luck ya kawan2 XD

Hampa nampak x tebai ya amat2.Mana gua mampu ingat semua '==



yang benar
cikcikedis


Tuesday, 18 December 2012

Proven!

Assalamualaikum
hari ni biar gambar berbicara! :D

Rafie,Faiz Sabrin!

Helmi





p/s:kelas yang bosan atau kami yang malas?masih mencari jawapan!hahahah
yang benar
cikcikedis

Monday, 17 December 2012

Minggu Yang Serabut!

Assalamualaikum semua

ok ni tak lawak..hari ni aku rajin nak update blog!haha minggu ni aku ada 2test sebelum meloloskan diri ke minggu study week.Bagi aku test,exam,quiz semua susah.Semua kena persiapan yang cukup.Memandangkan aku ni ehemmmmm pelajar malas harapan bertambah-tambah la susah tu.Tengok nota rasa macam tak pernah belajar padahal lecturer dok pong-pang kat lecture hall tu berjam2. 

Baru ni kena panggil dengar ceramah JPA. Pegawai yang bagi ceramah tu habaq "all of you must get 3.0 and above or your scholarship will be terminate! choose the way that you want" 
Seriat darah aku dengaq dia kata macam tu. Dengan main banyak kat sini boleh ka aku dapat 3.0 ke atas? *wish me luck* 

Setiap kali lepas test/quiz mesti aku macam ni! insaf kejap ja! muehehe

 keadaan aku sekarang! :'( tolang doakan aku ye!



 p/s:arghhhhhhh aku sebenarnya tengah serabut! merepek2 ja aku taip ni..muehehe
yang benar
cikcikedis

Saturday, 15 December 2012

USM Style!

Assalamualaikum
Salam hujung minggu dari aku yang kat perantauan ni :D
serius cakap kat sini tak berapa nak seronok sangat.Bukan apa, spesis miskinn kaya raya macam aku ni mana ada kenderaan.Usm sini bus pun tak lalu. Nak p mana-mana kena naik teksi.Rabak la duit kalau hari-hari naik teksi. Jalan nak p fakulti pun jauh kadang-kadang terponteng sebab duk pikir sangat kena jalan jauh + tak berbaloi.. muehehe

Setakat ni tak dak lagi aku buat benda pelik-pelik. Kawan-Kawan pun jenis gila-gila jugak kat sini. Kira support each other la.

oke ni tempat tidur lecture hall hakuu..


punca aku tido: white kecik + tulisan lecturer halus..sakit mata aku duk perati tulisan kat depan



kalau kelas polymer.Mesti kena teropong dulu kat celah pintu nak usyarr Dr.Chow dah masuk belum.Selalunya mesti dia awai dr aku..haha

waktu break selalu p kedai buku.Curi-curi baca buku kat sana.Halaaa mana mampu nak beli!haha kakak yang jaga tu pun sampai pesan tengok-tengok sama takut bos dia nampak.mahaaapp kakak!

meja gua memang cun! gua memang suka semak-semak!

nampak x?bercahaya ja tempat gua!haha

USM,WE LEAD!
pssssttttt:POLYMER ENGINEERING!


oke..nanti aku update lagi pasal USM style!
p/s:roommate nak guna cable pulakkkk!

yang benar
cikcikedis

Woww Cedera Sudah!

Assalamualaikum.. 

salam hujung minggu untuk semua :D aku sekarang dah makin tak dak masa nak menaip mungkin sibuk tidur belajar kot. halaaaaaa exam dah dekat aku ni pulak dah la 1 kebenda pun tak tau pensyarah ajar apa.Mesti pensyarah sedih ada pelajar bengap cemerlang macam aku..hahaha


Hari ni nak post pasal kawan aku yang accident.Kalau tak silap dia accident hari isnin lepas dan hari rabu berikutnya tu paper last untuk STPM. Nasib hang la kawan. Mungkin ada hikmah di sebalik apa yang jadi..ceeewahhhhh memandai ja aku ni.. muehehe 

Dari apa yang dia cerita.ada kereta tu tak bagi signal nak tukar lorong. Dia pun tak nampak lepas tu pommmmmmmmmmm..langgar la. Tangan je la yang patah pun. Tak teruk sangat. Ni teori aku ja, tak tau la betul ka tak teruk sebab aku tak p melawat pun busy dengan kelas,quiz bagai.

Di sini aku sertakan gambar beliau yang cedera!
get well soon Amir!

p/s: Aku pun pernah accident..terbabas sorang-sorang..haha semoga cepat sembuh kawan!

yang benar
cikcikedis

Friday, 14 December 2012

Menilai dengan hati

 

 
 

Allah pasti menilai penat, tangis, jatuh bangun kita.

p/s:crying loud so sadness might run away :')

yang benar
cikcikedis



Friday, 16 November 2012

Jalan-Jalan Penang!


Assalamualaikum semuaaa! salam jumaat! fuhhhhhhhhhhhhhh3..berhabuk sudah blog aku...  oke! sekarang ni aku cuti midsem! dengaq macam hebat kan?cuti seminggu ja pun..alahai nak qodo tido pun tak sempat! btw, 2 3 hari lepas aku ada la p pusing-pusing penang dengan saudara-saudari cikeboommm cikebommmm!haha maksud aku dengan family makngah aku la.Walaupun aku anak jati penang *bukan anak mami* banyak jugak tempat-tempat yang aku tak habes round lagi.

Bukit Bendera!
Harga tiket aku cuma RM4.00! sebab aku guna matrik card.Kira dapat diskaun la *seeeeee..murah kan?gunakan matrik card anda di sini!! * tapi aku tak bawak keluar 1sen pun semua di tanggung beressssss!hehe 



tiket! *sumber google


serius tinggi! bedegung telinga!




penang 2012!

makngah,pakngah,sepupu,sister n young brother!

senyum sokmo!

sila focus kasut aku yang cun tu..hahaha ini namanya fesyen penoreh getah!

eheeeemmmmmm..ni tunang aku! hensem kan?muahaha sepupu lelaki sulung dalam family! selalu kena buli dgn dia '= =

terasa buruk ! :P

again! :)

siblings!
Nasi Kandar Line Clear (Tanjung)


Dah penat jejalan ada pulak special request dari sepupu nak makan nasi kandar..di sebabkan semuanya freee aku pun layaaannnnnn..zasssssssss!


sumber google!


memang lazatttttt!






THANK YOU SO MUCH TO AZWAN AZHARI!dia yang menangkap semua gambo ni! last-last baru perasaan gambo die paling sikit! hahaha
p/s: woooooooo.. seronok cuti sem kali ni! duppp..dapp..duppp dappp..haha

yang benar
cikcikedis

Monday, 29 October 2012

Sunday, 28 October 2012

Kem Khemah Kecemerlangan (PPKejuruteraan Bahan & Sumber Mineral)

Assalamualaikum! peeeewiiitttt wish all of u have a wonderful hari raya! :D
entry kali ni nak cerita pengalaman masuk hutan lipur (kem 3 hari 2 malam).Wahhhh campus life aku kira asyik-asyik hutan ja.Hari 2 mula2 daftar dah kena masuk hutan..sekarang kena lagi..walawehhhhhh!kem ni fakulti (kt USM panggil School) yang anjurkan objective kem ni nak rapatkan hubungan silaturrahim di antara student 1st year yang ada bawah School ni.School of Material & Mineral Resources ni ada 3 kos eg:polymers eng,material eng & MR eng. Kem ni boleh consider oke + awesome sebab lecture yang aturkan aktiviti so senior tak dak banyak peluang sangat la nak buli kami..hahaha

1st day(jumaat petang): bertolak pergi ke kem Hutan Lipur Bukit Panchor..around 10mins-15mins from USM.Bus tinggal kami tepi jalan then kena galas beg yg berat sangat 2 dan jalan dalam 2km! '== sigh! dah sampai kat hujung2 jalan 2 ada senior yang mai bawak kereta dan tolong bawakkan beg..hahaha best gila ringan bahu.Dah sampai 2 kami kena tengok ahli khemah dan mula pacak khemah..1 khemah = 3orang so selesa sikit la.Disebabkan kami semua dah di latih masa PIMPIN SISWA hari 2 jadi pasang khemah 2 tak jadi masalah dah la sebab semua dah tau *ehemmmmmmm3..belagak sikit* dah habes pasang khemah kami solat makan bergambar + tunggu student lelaki balik solat jumaat!agak rilex jugak la kem ni.Aktiviti dia biasa-biasa ja.Cuma tempat dia la kala jengking,lipan segala mak nenek ada.petang tu pulak sesi lantik ketua kump dan aktiviti bersama dekan! dekan pun jenis yang otak senget jugak.Denda gila2 punya..haha
malam 2 kami kena buat logo kump,sorakan,bendera dll. ahhh..petang 2 Timb Dekan bagi barang amanah.Aku memang cukup tak suka bila kena jaga barang amanah dah la barang amanah yang depa bagi 2 pun telur grade E sorang sebijik.Aku pegang ada kot dalam 5 min pastu dia jatuh retak.aku takut kena denda aku buh plaster kat telur 2.HAHAHA terasa sangat bodoh masa 2!
sapa2 yang kantoi telur retak/pecah kena belakon untuk dapatkan barang amanah balik.




packing bag :D

Khemah-mates!HAHA *baju biru 2 roommate..so untung jugak la dapt 1 khemah*


Dalam perjalanan ke Hutan Lipur Bukit Panchor!
with bff ~laila~


2nd day (sabtu) :pagi2 ada senaman aerobik then sesi check barang amanah.Ada fasi 4th year 2 datang check barang aku.Sekelip mata ja dia ramas telur 2 then terus pecah! waaaaaaaa sedihnya rugi ja plaster aku yang hot 2.pagi 2 ada aktiviti "pulau harapan".Kena reka 1 pulau untuk masukkan 30k family.. *apa kebenda nth pnya aktiviti..aku tido je..hahaha* ptg 2 ada explorace!sedang asyik ber explorace dalam hutan turun lebat & tak berhenti.Air sungai belakang khemah semua naik. Ada khemah yg dah masuk air.Memang sangat tersentuh bila tengok Dr,Prof,Ir semua pensyarah2 semua basah dalam hujan untuk selamatkan barang2 dalam khemah * 5 star for all the lecturers*..tak cukup dengan 2 bekalan elektrik pulak terputus..walaweeehhh masa ni semua orang bersorak nak balik ja.Timb Dekan buat keputusan kami semua kena balik sebab hutan 2 bahaya kalau tak dak electric! yahoooooooooooooooooooooooooooooooooooooo..aku la paling cepat p beratuq nak balik 2..hahaha
Agak lama jugak la tunggu bus mai ambek.Kami sampai desasiswa around 9pm.Dr petang pakai baju basah.Memang mengundang demam la.
tengah tunggu keputusan Timb.Dekan nak balik USM ke x..psssttt sempat lagi posing..haha


3rd day (ahad): aktiviti kem sambung kat School.pagi2 cuci khemah n jemur bagi kering! pastu ada la ucapan penutup,bagi hamper semua.tersangat best! tapi sayang la banyak aktiviti yang tak boleh buat sebab kami balik awal dari yg sepatutnya.Tapi tak pa aku SUKA!hahaha

basuh khemah yang habes kena lumpur!




p/s:pengalaman p kem separuh jalan! kem yang AWESOME!

yang benar
cikcikedis

Friday, 19 October 2012

Redha itu Indah

Iktibar Nasihat dari LOBAK (carrot), TELUR & BIJI KOPI…


air sedang melidih di periuk…
jangan jadi seperti lobak, bila kena “boil” terus die layu
jangan jadi seperti telur, bila kena “boil:”terus die jadi keras
jadi lah seperti biji kopi, bila ken “boil” terus die sebati 

air sedang melidih itu bagai nasihat kita terima.. Bila ditegur, hati manusia selalu nya terasa pedih, seperti di”boil” (panas).. janganlah jadi seperti lobak atau telur , tapi jadilah seperti biji kopi yang mudah menerima nasihat..

 

Iktibar Redha dari sebiji tembikai

Pada suatu hari, seorang ahli sufi yang masyhur bernama Syaqiq Al-Balkhi telah membeli sebiji tembikai. Kemudian dia membawa tembikai itu pulang dan diberikan kepada isterinya.

Apabila isterinya membelah tembikai itu untuk dimakan, ternyata buah tembikai itu tidak elok, maka marah-marahlah isteri Syaqiq dengan keadaan tersebut.
Maka bertanyalah Syaqiq kepada isterinya: “Kepada siapa engkau tujukan marahmu itu, adakah kepada penjual, pembeli, penanam atau Pencipta buah tembikai itu?”

Terdiam isterinya mendengar pertanyaan tersebut. Kemudian Syaqiq teruskan lagi kata-katanya:
“Adapun si penjual, sudah tentu mahu jualannya terdiri daripada barangan yang terbaik. Adapun si pembeli juga sudah tentu mahu membeli barang yang terbaik juga. Bahkan si penanam juga sudah tentu berharap hasil tanamannya yang terbaik juga. Maka ternyatalah marahmu ini engkau tujukan kepada Pencipta buah tembikai ini. Maka bertaqwalah engkau kepada Allah dan redhalah dengan segala ketentuan Nya.”

Maka menangislah isteri Syaqiq. Lalu bertaubat dan iapun redhalah dengan apa yang telah ditentukan oleh Allah SWT.

yang benar
cikcikedis

Sakit itu "Pencuci" Dosa-Dosa Kecil

Assalamualaikum semua :) salam jumaat ya!
hari ni aku nak update pasal sakit itu pencuci dosa-dosa kecil.Sebenarnya dalam duk google pasal sakit jumpa la 1 blog ni.Aku tertarik dengan cara dia sampaikan dakwah.Hanya menggunakan dialog untuk memudahkan orang yang baca.hebat! 

“Kenapalah Allah uji aku sebegini?” ujar Ahmad
“Sebab ko banyak dosa la” Abu menjawab
“Buktinya?” Ahmad perlekeh Abu.

“Dan apa jua yang menimpa kamu dari sesuatu kesusahan (atau bala bencana) maka ia adalah disebabkan oleh apa yang kamu lakukan (perbuatan salah dan berdosa) dan (dalam pada itu) Allah memaafkan sebahagian daripada dosa kamu.” (Surah As-Syura: ayat 30)

“Aku rasa aku buat baik je” sambungnya
“Itu lagi berdosa, perasan diri baik, hehe” jawab Abu
“Ermm..” tak terjawab si Ahmad

Itulah antara realiti kehidupan manusia di dunia. Penuh ujian. Penuh dengan musibah dan bala bencana. Semuanya diberikan bersama hikmah-hikmahnya. Antaranya :

1. Pencuci dosa. (Kaffarah)
“Aku ni asyik sakit jer, kenapa Allah tak sembuhkan lagi” Ahmad masih protes.
“Bagus lah kau sakit, sebab dosa-dosa yang kita lakukan tu sedang ‘dicuci’ oleh Allah” senyum Abu pada si Ahmad.

2. Ujian/Musibah/Bala bencana sudah sinonim bagi orang-orang beriman. Itu sebagai proses peningkatan iman. Kena ambil peperiksaan diri dulu untuk membuktikan kita lulus ujian iman atau gagal.
“Wah, ‘fail’ lagi, kena mengulang lagi nih” Ahmad tidak henti-henti protes.
“Ujian yang ALlah beri pun kena ‘repeat’ juga supaya dapat memperbaharui iman kita. Malah, siapa lulus makin tinggi kedudukan disisi ALlah” Abu tak henti-henti menjadi pembimbing Ahmad.

3. Ujian tanda Allah sayang kepada kita.
“Abu, kaulah pembimbing aku. Aku nak tanya apa lagi hikmah nya aku ni diberikan sakit yang memanjang?” Ahmad mengalah

“Allah sayang pada kau Ahmad” Abu setia.

“Tak faham lah” Ahmad menguji Abu

“Kalau kita sayang pada anak kita, kita selalu perhatikan dia. Tetapi kalau ko memang bencikan anak tu, tak tengok dah, malah benci nak tengok dia. Allah lebih daripada itu lagi. Dia uji hambanya yang dikasihi untuk berikan perhatian dan meningkatkan darjat. Manakala, orang-orang kafir dibiarkan dulu hidup berseronok dengan kemewahan dan nikmat dunia tetapi akan di azab di akhirat kelak dengan azab yang pedih” senyuman Abu penuh makna.
“Beruntung aku diuji kan sebenarnya. Dan beruntung aku ada sahabat sepertimu Abu” Ahmad akhirnya akur terhadap penjelasan Abu.

p/s:subahanallah..beruntunglah mereka yang sedang diuji kerana mereka sedang di perhatikan olehNya.Ya Allah redhakanlah hati ku dengan dungaan yang Engkau berikan..aminn

yang benar
cikcikedis
 

Tuesday, 9 October 2012

Minat Baru!

Assalamualaikum semua! :D

entry sebelum ni sedih kan? sedih la sangat!! hari ni aku nak kongsi minat baru aku. Aku sekarang ada masa terluang ja suka lukis doodle. Aku guna software paint tool sai. Aku dah try guna paint tapi susah sikit sebab dia tak boleh buat layer. Bila tak boleh nak buat layer nanti nak letak warna susah sikit.Bila aku lukis aku rasa semua tekanan aku hilang sat.sat ja la kan..haha lagi satu aku boleh lukis gambar kartun ja.Kalau lukis gambo orang tak kan jadi. mesti jadi gambo kartun jugak ^_^





mula-mula lukis!muahaha memang hodoh

belajar dari utube buat doodle pakai tudung!



ada kemajuan sikit! ^_^

dah boleh lukis sampai kaki! ohyeaahhh!

princessss!kononnya la kan! :P

tak pandai sangat lukis doodle laki! :D

Boleh la kan??

special untuk mybff :iylia:

special untuk mybff :pjah:

special untuk mybff :nina montena:

special untuk mybff :hasanah:

untuk mybff :hazirah:

yang ni untuk dia hey! untuk hey!
special untuk roommate2 matrik! depa tetap kat hati aku
ni fist time lukis gambar orang! :')
Serius!terlalu rindu kat depa
  

p/s:bak kata yuna setiap gambar ada maknanya! :D

yang benar
cikcikedis